Intervju • Hanadi Džabić

 Intervju • Hanadi Džabić

Intervju • Hanadi Džabić

Utisci sa prethodne BGC 2022 konferencije?

Na BGC 2022 konferenciji sam imala izvanredno i inspirativno iskustvo. Čast mi je što sam bila deo konferencije u kojoj su se istaknuti stručnjaci iz raznih oblasti udružili kako bi razmenili najnovije informacije o cirkularnoj ekonomiji. Takođe, zadovoljstvo mi je što sam imala mogućnosti predstaviti RCB Nanotehnologiju – koja je patentirala tehnologiju proizvodnje carbon black-a od
materijala na kraju njegovog životnog veka bez CO 2 otiska na životnu sredinu. Diskusije o napretku u primeni obnovljivih materijala, uključujući i naš, svakako su bili veoma vredni – celokupno iskustvo je ostavilo snažan utisak na mene.

Šta smatrate glavnim temama u oblasti cirkularne ekonomije u toku ove godine?

Mislim da su u ovoj godini istaknute teme koje se tiču napretka u recikliranju, optimizacija resursa i upravljanje otpadom. Od ove godine cirkularna ekonomija sve više postaje deo strategije poslovanja i globalnih inicijativa. Takođe, istaknute su teme digitalizacije i inovacije u procesima, koji igraju ključnu ulogu u postizanju održive budućnosti, a naša RCB Nanotehnologija teži upravo takvom jednom cilju.

Šta prepoznajete kao najveći izazov za dalju implementaciju cirkularne ekonomije na Balkanu?

Možda jedan od najvećih izazova je samo prepoznavanje cirkularne ekonomije kao prioritetnog smera razvoja. Pored toga, izazovno je uskladiti infrastrukturu i kapacitete s visokim standardima CE. Verujem da bi edukacija, tehnološka
modernizacija i jačanje saradnje između privatnog i javnog sektora bili ključni za uspešnu implementaciju i rešenje postojećih prepreka.

Koliko će nove direktive EU za nefinansijsko izveštavanje izmeniti balkansku privredu?

Nove direktive EU će, bez sumnje, imati značajan uticaj na balkansku privredu. Povećanjem transparentnosti u izveštavanju o ekološkim i društvenim aspektima podstaći će rast odgovornih poslovnih praksi. S tim u vezi mislim da će Direktive imati važnu ulogu u privlačenju investicija i povećanja konkurentnosti na globalnom tržištu.

Izdvojite najznačajniju vest iz obasti cirkularne ekonomije za Vas u prethodnih godinu dana ili najuspešniji primer iz prakse?

Mislim da je odličan primer industrijska simbioza, sistem u kojem otpad jedne kompanije postaje resurs druge, kao metod za efikasno i održivo korišćenje vrednih i retkih materijala. To predstavlja idealan način rada koji smanjuje uticaj na životnu
sredinu i troškove proizvodnje. Razmenom viškova resursa, daje direktnu korist kao što su smanjeni troškovi za upravljanje otpadom i nabavku materijala. Za kompanije koje praktikuju industrijsku simbiozu to je pružilo mnoštvo prednosti.

Koju vest iz Vaše kompanije biste voleli da podelite sa čitaocima?

Zadovoljstvo mi je podeliti informaciju da smo mi kao pioniri CE u Bosni i Hercegovini, u julu otpočeli fazu testne proizvodnje obnovljenog carbon black materijala. Naš tim inženjera i stručnjaka radi punom parom, i proizvedeni su prvi kilogrami, a uporedo povećavamo i broj zaposlenih. Za nas ovo znači da smo korak bliže cilju, a to je početkom naredne godine početi sa proizvodnjom.